top of page

Ολλανδία

  • Εικόνα συγγραφέα: Δεσπω Κυρμιτση
    Δεσπω Κυρμιτση
  • 21 Μαΐ 2021
  • διαβάστηκε 2 λεπτά

Έγινε ενημέρωση: 4 Απρ 2023

Στην Ολλανδία υπάρχουν Πανεπιστήμια που προσφέρουν Προγράμματα Εφαρμοσμένων Επιστημών και άλλα τα οποία ειδικεύονται στην Έρευνα. Επίσης, τα περισσότερα προγράμματα σπουδών προσφέρονται στην αγγλική γλώσσα.


Τα κριτήρια εισδοχής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Ολλανδίας ποικίλλουν αναλόγως των σπουδών που ενδιαφέρουν τον κάθε υποψήφιο. Τα περισσότερα προγράμματα απαιτούν εξέταση στην αγγλική γλώσσα. Σε περίπτωση που ο/η ενδιαφερόμενος/η δεν πληρεί τα κριτήρια εισδοχής σε πρόγραμμα σπουδών προπτυχιακού επιπέδου, υπάρχουν προπαρασκευαστικά προγράμματα τα οποία όμως δεν προσφέρονται σε κάθε πανεπιστήμιο.Κάποιες φορές απαιτούνται επιπρόσθετες εξωτερικές εξετάσεις αλλά αυτό εξαρτάται κυρίως από το πρόγραμμα σπουδών.


Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων που προσφέρονται και του μεγάλου αριθμού ενδιαφερομένων για εξασφάλιση θέσης στην Ιατρική, έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα κλήρωσης. Ένα συγκεκριμένο ποσοστό των διαθέσιμων θέσεων μπορεί να δοθεί απευθείας από το πανεπιστήμιο σε συγκεκριμένους φοιτητές (π.χ. σε μαθητές με υψηλές βαθμολογίες).Τα υποχρεωτικά μαθήματα για την Ιατρική είναι τα Μαθηματικά, η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία. Όσον αφορά τα παραϊατρικά προγράμματα σπουδών, εξαρτάται κατά πολύ από τον τύπο του προγράμματος σπουδών. Για παράδειγμα, για τη Φυσιοθεραπεία τα κριτήρια εισδοχής συμπεριλαμβάνουν Απολυτήριο Λυκείου και την εξέταση αγγλικής γλώσσας IELTS με ελάχιστο βαθμό επιτυχίας το 6.0.


Όσον αφορά στις Μεταπτυχιακές σπουδές, στην περίπτωση που δεν πληρούνται τα κριτήρια εισδοχής, συχνά ο/η ενδιαφερόμενος/η μπορεί να κάνει ένα προ‐μεταπτυχιακό κατά το οποίο διδάσκονται τα απαραίτητα μαθήματα ούτως ώστε να προετοιμαστεί για το μεταπτυχιακό πρόγραμμμα.


Παρά το γεγονός ότι τα χρονικά πλαίσια δεν είναι τα ίδια, τις περισσότερες φορές η προθεσμία για τις αιτήσεις λήγει την πρώτη Μαΐου. Παρόλαυτα, οι ενδιαφερόμενοι προτρέπονται να ξεκινήσουν τη διαδικασία τουλάχιστον μισό χρόνο πριν την έναρξη του εξαμήνου (π.χ. να ξεκινήσει η διαδικασία της μετάφρασης κάποιων εγγράφων η οποία μπορεί να είναι χρονοβόρα). Το κάθε πανεπιστήμιο έχει τα δικά του κριτήρια εισδοχής .

Τα δίδακτρα κυμαίνονται στα 2.300 ευρώ τον χρόνο για Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (με κάποιες εξαιρέσεις).


Λίγα πανεπιστήμια στην Ολλανδία διαθέτουν εστίες. Συνήθως οι φοιτητές/τριες ενοικιάζουν δωμάτιο ή διαμέρισμα στην πόλη. Το πανεπιστήμιο μπορεί να προσφέρει βοήθεια σε φοιτητές/τριες στο θέμα της διαμονής. Το κόστος διαβίωσης κυμαίνεται στα 800-1000 ευρώ τον μήνα (συμπεριλαμβανομένων της διαμονής, διατροφής ασφάλειας κτλ). Για τις μεγάλες πόλεις (π.χ. Άμστερνταμ, Ρόττερνταμ, Ουτρέχτη) υπολογίζεται λίγο ψηλότερο κόστος διαβίωσης.


Η Ολλανδία διατηρεί συμβάσεις που αφορούν την ασφάλεια υγείας με άλλες χώρες (όλες τις χώρες ΕΕ και την Ελβετία). Συνεπώς, εάν ο/η ενδιαφερόμενος/η φοιτητής/τρια είναι από χώρα της ΕΕ και σπουδάζει στην Ολλανδία, χωρίς να εργάζεται ή να είναι σε πρόγραμμα ειδίκευσης/πρακτική άσκησης επι πληρωμή, τότε καλύπτεται από την εθνική πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα του για την ασφάλεια υγείας.


Δέσπω Κυρμίτση, BSc, MA

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας και Επαγγελματικού Προσανατολισμού




Commentaires


Μεταβαση logo

Μετάβαση Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας & Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Εγγραφή στο Newsletter

Ευχαριστούμε για την Εγγραφή σας!

Tηλ.: 357.95144010

Ελευθέριου Βενιζέλου 39, 5390 Σωτήρα Αμμοχώστου, Κύπρος

©2025 by Metavasi. All Rights Reserved

bottom of page