top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΔεσπω Κυρμιτση

Το “alter ego” μου

Έγινε ενημέρωση: 5 Φεβ 2023

Η αγωγή σταδιοδρομίας ξεκινά από την αυτογνωσία για να καταλήξει στην επιλογή επαγγέλματος. Ποια είναι τα ενδιαφέροντά μας; Ποιες ικανότητες έχουμε; Ποιες είναι οι αδυναμίες μας; Πόση σημασία έχει η υψηλή αυτοεκτίμηση στη σωστή επιλογή; Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά ίσως οδηγήσουν σε μια επαγγελματική επιλογή που θα είναι η καλύτερη δυνατή για καθέναν από εμάς!


Ο επαγγελματικός προσανατολισμός προϋποθέτει να δείτε τον εαυτό σας από πολλές διαφορετικές οπτικές. Είναι πιθανό να βλέπετε τον εαυτό σας απλά και μόνο ως «μαθητή» ή «υπάλληλο ταμείου σε φαστ φουντ» ή «μπέιμπι σίτερ». Αλλά είστε πολλά περισσότερα.


Σε ποιούς τομείς είστε καλός/ή; Για να μπορέσετε να σχεδιάσετε αποτελεσματικά τις σπουδές και τη σταδιοδρομία σας, πρέπει να γνωρίζετε τι μπορείτε να κάνετε ή τι μπορείτε να μάθετε να κάνετε. Η «δεξιότητα» είναι η ικανότητα να κάνουμε κάτι καλά, η οποία αναπτύσσεται μέσω της μάθησης. Μην υποτιμάτε τον αριθμό των δεξιοτήτων σας.


Μάθετε να διακρίνετε τη διαφορά ανάμεσα στον τίτλο της θέσης εργασίας (το όνομα μιας συγκεκριμένης θέσης εργασίας), στις αρμοδιότητες της θέσης εργασίας (τα καθήκοντα που εκτελούνται στο πλαίσιο της συγκεκριμένης θέσης εργασίας) και στις μεταβιβάσιμες δεξιότητες (δεξιότητες ή ικανότητες που αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου και που μπορούν να αξιοποιηθούν σε διάφορες εκπαιδευτικές, εργασιακές, κοινωνικές ή άλλες περιπτώσεις). Η γνώση των μεταβιβάσιμων δεξιοτήτων σας θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις επαγγελματικές επιλογές που ταιριάζουν στις δεξιότητές σας. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει προσληφθεί ως υπάλληλος ταμείου σε εστιατόριο φαστ φουντ (τίτλος θέσης εργασίας) μπορεί να εκτελεί συγκεκριμένα καθήκοντα (να παίρνει παραγγελίες, να σερβίρει φαγητό και ποτά, να παίρνει εντολές από συνεργάτες, να καθαρίζει, να τηρεί καταστάσεις αποθεμάτων, να διαχειρίζεται χρήματα, να αναπτύσσει σχέσεις με πελάτες, κτλ). Για την άρτια επιτέλεση αυτών των καθηκόντων, χρειάζεται να διαθέτει ορισμένες μεταβιβάσιμες δεξιότητες (επικοινωνιακές δεξιότητες, δεξιότητα προετοιμασίας φαγητού και ποτών, δεξιότητες εποπτείας ή διαχείρισης χρημάτων). Αυτές οι δεξιότητες θα μπορούσαν πιθανώς να αξιοποιηθούν και σε άλλες θέσεις, όπως στις λιανικές πωλήσεις ή σε εστιατόρια και ξενοδοχεία. Μπορείτε να ανακαλύψετε τις μεταβιβάσιμες δεξιότητές σας εξετάζοντας προηγούμενες επιτυχίες ή επιτεύγματα.


Όταν επιλέγετε έναν τομέα δράσης ή μια επαγγελματική κατεύθυνση, επιλέγετε περισσότερα από έναν αριθμό εργασιών ή δραστηριοτήτων που πρέπει να φέρετε σε πέρας. Επίσης, επιλέγετε τρόπο ζωής. Δεν πρέπει να συγχέετε τα ενδιαφέροντα με τις ικανότητες. Οι ικανότητες ή κλίσεις αφορούν σε εκείνα που μπορείτε ή θα μπορούσατε να κάνετε βάσει εκπαίδευσης ή εμπειρίας. Τα ενδιαφέροντα αφορούν σε αυτά που σας αρέσουν ή που απεχθάνεστε. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να θυμάστε όταν ανακαλύπτετε τα ενδιαφέροντά σας. Δεν πρέπει μόνο να διερευνάτε αυτά που κάνατε στο παρελθόν ή αυτά που πιστεύετε πως μπορείτε να κάνετε. Αναζητείστε και αυτά που θα θέλατε να κάνετε. Επίσης, σκεφτείτε τι δε σας αρέσει. Αυτά που δε σας αρέσουν δίνουν στοιχεία γι’ αυτά που σας αρέσουν (εάν δε σας αρέσει να δουλεύετε σε εξωτερικό χώρο προφανώς σας αρέσει να δουλεύετε σε εσωτερικό χώρο). Όταν εξετάζετε τα ενδιαφέροντά σας, είναι σημαντικό να κάνετε αναδρομή σε όλη σας τη ζωή. Εξετάστε τομείς της ζωής σας, όπως εθελοντική εργασία, δημιουργικές δραστηριότητες ή ασχολίες ελεύθερου χρόνου, η εκπαίδευσή σας (μαθήματα ή προγράμματα που έχετε παρακολουθήσει) και τα όνειρά σας (ειδικά τις «εργασίες των ονείρων σας»).


Οι αξίες αφορούν σε πεποιθήσεις και συναισθήματα που κατευθύνουν τις πράξεις ενός ατόμου. Εκφράζουν αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά για κάποιον. Είτε το αντιλαμβάνεστε είτε όχι, οι πιο κρίσιμες αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής επαγγέλματος, συνήθως βασίζονται στις αξίες σας. Επομένως, είναι σημαντικό να έχετε προσδιορίσει τις αξίες σας όταν σχεδιάζετε τη σταδιαδρομία σας και να αναρωτηθείτε τι θέλετε στην πραγματικότητα από τη σταδιοδρομία σας. Τι θα σας έκανε να επιλέξετε ένα επάγγελμα αντί ενός άλλου. Φανταστείτε ότι έχετε ήδη ξεκινήσει τη σταδιοδρομία σας. Φανταστείτε τι θα σας έκανε να νιώθετε ικανοποίηση και επιτυχία. Φανταστείτε τι θα σας ανάγκαζε να αποφασίσετε να παραιτηθείτε. Οι απαντήσεις σας (όπως «Εάν ο μισθός ήταν καλός...» ή «Εάν οι συνθήκες εργασίας ήταν κακές...») θα δήλωναν τις αξίες σας. Όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους παράγοντες, δεν πρέπει μόνο να αναγνωρίσετε τις εργασιακές αξίες, αλλά και να σκεφτείτε τη σχετική σημασία τους. Σπάνια καλύπτει οποιοδήποτε επάγγελμα όλες τις αξίες κάποιου ατόμου. Ο συμβιβασμός είναι συνήθως απαραίτητος. Συγκρίνετε κάθε μία από τις αξίες σας με όλες τις άλλες. Σκεφτείτε πόσο σημαντική είναι για σας η κάθε αξία. Ποιες είναι οι πιο σημαντικές;


Δέσπω Κυρμίτση, BSc, MA

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας και Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page